Leven

Dirk Musschoot werd geboren op 23 mei 1961 in de volkswijk Eiland Malem in Gent als oudste in een gezin van drie.

Hij studeerde voor onderwijzer, maar was toen al besmet door de microbe van de journalistiek. Maakte de opgang van de vrije radio’s mee: eerst Radio Malinda in Gent, dan Radio Go, de Gentse Radiovereniging (GRV) en tenslotte Radio Plus, waar hij zijn eigen interviewprogramma had: Kouten.

In die periode, begin van de jaren 80, leerde Dirk Musschoot de schrijver Karel Verleyen kennen. Het werd het begin van een vriendschap, die duurde tot Karels dood in 2006. Karel werd Dirks mentor. Hij introduceerde hem in de schrijverswereld.

Dirk heeft twee jaar lesgegeven, was daarna werkzaam op het kabinet van premier Wilfried Martens (1985) en de voorlichtingsdienst van de Stad Gent (1986), om vervolgens definitief de stap te zetten naar de krantenjournalistiek. Begin 1987 ging hij aan de slag op de redactie van de krant Het Volk. In datzelfde jaar publiceerde hij, onder impuls van Karel Verleyen, zijn eerste verhaal (in een omnibus met Vlaamse jeugdverhalen): Skiloop in mineur (De Gulden Engel). Dirks eerste eigen boek verscheen later dat jaar: De kustvisser vertelt (Casterman).

Dirk schreef 17 boeken voor kinderen en jongeren. Voor enkele werd hij bekroond: de Boekenwelp 1990 voor De berggids vertelt en in 1992 een Vlag en Wimpel in Nederland voor Lannoo’s Jeugdencyclopedie. Dirks jeugdboeken zijn vertaald in het Frans, het Duits, het Italiaans en het Deens.

Sinds 2000 schrijft Dirk ook boeken voor volwassenen. Tot vandaag zijn dat er 15. De bekendste zijn De Vlamingen op de Titanic, Wij gaan naar Amerika, België bevrijd, Van Franschmans en Walenmannen, Moeder is weg, 100 X Noord-Engeland, 100 Jaar Titanic en Belgen maken bommen.

Vandaag is Dirk Musschoot eindredacteur bij de krant De Gentenaar.