Lezingen

DIRK MUSSCHOOT IS EEN VERTELLER
Dirk Musschoot trekt momenteel door het land met vier lezingen, al is het woord ‘vertellingen’ hier beter op zijn plaats.
Alle vertellingen zijn gebaseerd op boeken van Dirk.

Toen geluk nog heel gewoon was

Hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde

De aanleiding voor het verschijnen van dit boek is de honderdste verjaardag van de Gezinsbond. Wat is er de voorbije honderd jaar zoal veranderd voor (kroostrijke) gezinnen? Ontzettend veel, zul je merken, en veel positiefs. Daar hebben veel denkers en doeners voor gezorgd. We hebben vandaag betaalde vakantie, zitten met gekleurde kindjes in de klas, worden gevaccineerd (hoe actueel is dat!), en hebben tegen tegenwoordig soms twee papa's (of mama's), of één ouder (in plaats van twee). Mama's nemen de pil, papa's zijn niet langer de enige kostwinner, pampers en postjesvoeding zijn doodgewoon en oma's en papa's zijn soms nog héél jong. Ja, er is veel veranderd.

Sweethearts

Verliefd op de bevrijder

... gaat over die ontelbare Vlaamse meisjes die in de bevrijdingsdagen van 1944 een relatie begonnen met de Britse bevrijder. Wie waren die meisjes en die jongens? Hoe verliepen die relaties? Werd het alleen maar een flirt of kwam er een serieuze vrijage van - met een trouwpartij? Ging hij in België wonen of zij in Groot-Brittannië? En hoe kijken de sweethearts die er vandaag nog zijn terug op hun leven?

Belgen maken bommen

Zesduizend militairen en vluchtelingen in de munitiefabriek van Birtley, Engeland (1916-1919)

... gaat over 6.000 Belgische vluchtelingen en gewonde soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn terechtgekomen in de munitiefabriek van Birtley in Noord-Engeland. Ze woonden daar in een speciaal voor hen gebouwd Belgisch dorp: Elisabethville.
 

Wij gaan naar Amerika

Vlaamse landverhuizers naar de Nieuwe Wereld (1850-1930)

... gaat over die landgenoten die, in een poging om aan de armoede te ontsnappen, veelal in Antwerpen de stoomboot hebben genomen naar hoofdzakelijk Amerika en Canada.

Algemene informatie:

Elke vertelling verloopt in principe in twee delen en duurt een klein uurtje (eerste deel) plus 40 minuten (tweede deel).
Het kan ook in één keer; dan wordt het anderhalf uur.
De vertelling gebeurt met ‘lichtbeelden’, de organisator hoeft enkel te zorgen voor een (zo groot mogelijk) projectiescherm en een enigszins verduisterbare zaal. Een geluidsinstallatie is nodig als de zaal/groep groot is en/of de akoestiek slecht. In bepaalde omstandigheden kan de vertelling gesubsidieerd worden door Literatuur Vlaanderen. Klik hier voor de voorwaarden.

Info: vzw Boek-Wijd, Molenwalstraat 27b, 9030 Mariakerke. Telefoon 32/9/227.84.94 info@dirkmusschoot.be